Projectje “Biologische appelazijn van hele appels”

Het vat schoonmaken voor gebruik

De naam zegt het al.. Appelazijn maken van biologische appels van De Muyehof. Normaal maak ik het met biologisch appelsap, maar met hele appels moet volgens de verhalen vele malen lekkerder zijn. Dat vraagt om een test!

Eerst…

Schoonmaken,

schoonmaken,

schoonmaken…

Vervolgens…

De voorraad biologische appels, gehaald bij De Muyehof.
Ze moesten iets door rijpen, maar net iets te lang laten liggen voor één a twee appeltjes.

Appels wachten op verwerking
Spoelen voor verdere verwerking

Daarna door de ‘eiersnijder’….. In stukken verwerken om ook te zien of ze van binnen nog goed zijn

En alles in een groot vat storten.


Eerst een kort wasbeurtje…….

In stukken verwerken om ook te zien of ze van binnen nog goed zijn
Op de helft met vullen van het vat met appels

Het vordert al een beetje….

Een heel vat vol…

Het hele vat vol met appels

Sommige mochten niet mee doen

Sommige appels doen niet mee

Volgende stap is vergisten

Gist erbij en luchtdicht afsluiten met een waterslot voor het vergisten van de suikers uit de appel tot alcohol.

Een gistvat vol appels klaar om te vergisten tot appelcider met alcohol

Het gist bubbelt lekker door, de appels zakken langzaam in en het ‘waterpeil’ stijgt

Vergisten van de appels is begonnen

In een poging ook de laatste appels onder het vloeistof niveau te krijgen, om de suikers in die laatste appels sneller beschikbaar te krijgen, blijkt na het schudden dat de appels toch iets meer moes zijn dan ze leken.
Even schudden en de stapel appels zakt als een kaartenhuis in elkaar.

Vergisten maakt de appels verder tot moes

Na de vergisting

Nu komt de doorlopende productie van appelazijn handig uit. Altijd een goede azijnmoeder bij de hand…
Bovenop drijft de moeder…

Azijnmoeder in de fles, foto1
Azijnmoeder in de fles, foto2

De laatste stap in het proces: De al aanwezige moeder uit mijn doorlopende productie van appelciderazijn toevoegen aan de ‘goed gevulde’ appelcider. Je ruikt de alcohol bij het verwijderen van het waterslot. De azijnbacterie heeft zuurstof nodig dus is afsluiten met een glas en een keukenpapiertje voldoende.

Verzuren

Uitpersen, het scheiden van de schillen en pitten

De nieuwe aanvulling van het ‘wagenpark’ moest natuurlijk meteen ‘ingereden’ worden… Dat was duidelijk een gevalletje van ‘al doende leert men…’.
De eerste keer met de tomaten was de oude persdoek die ik altijd gebruikte duidelijk niet opgewassen tegen het geweld van de nieuwe pers… de puree spoot er aan alle kanten uit.
Bij de appels die daarna volgde ging het al stukken beter !!
Alleen de opstelling is waarschijnlijk niet helemaal zoals het bedoeld is, but who cares

Uitpersen van de moes: het scheiden van de schillen en pitten

En dit is dan de appelkoek die over blijft na het uitpersen van een heel vat met appelpartjes

Appelkoek zonder suiker

En volgende keer duidelijk een vat met grotere opening gebruiken !!
Dit is wat er gebeurt als je iets te veel kracht moet gebruiken om de half appelmoes, half grove pulp uit de smalle hals te krijgen.
Een gebarsten gistingsvat… en ik dacht nog wel dat die stevig plastic vaten alles wel konden hebben

Vat kapot

Tijd om te rijpen

Zo’n 12 liter appelazijn staat nu klaar om te rijpen… En nu maar wachten tot we weer een paar weken verder zijn.

Appelcider omzetten in azijn

De appelazijn rijpt lekker door !

Rijpen... en maar wachten...

Eindresultaat

Het eindresultaat, al behoorlijk mooi helder op de fles

Resultaat

Een mooi compliment!
Een goed product maak je alleen met goede ingredienten, (h)eerlijke appels van …….. jullie raden het al
Commentaar van De Muyehof nadat ik het eerste flesje heb langsgebracht:

De Muyehof  28 februari

“Net de appelazijn overhandigd gekregen, het is echt heel erg lekker. Op de volgende oogstdag van de Muyehof hoogst waarschijnlijk te koop!”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.