Vijgen – 5

Een klein weekje meditatief vijgen plukken en verwerken

Gelukkig klaarde het weer de dagen erna zienderogen op tot een strak blauwe hemel met een blakerend zonnetje. De vijgenpluk werd een waar genot wat achteraf gezien een soort meditatieve uitwerking had. Doordat er eigenlijk maar een beperkte taak op de agenda stond, die binnen een dag makkelijk uit te voeren was, konden we heerlijk rustig ons gang gaan. In de ochtend een lading vijgen plukken en die in de middag tot iets moois verwerken.

20160919_133643
Je kunt de boom in!

Dat plukken was geen sinecure. Vijgen lokken insecten door een soort melk af te geven. Wit sap wat ook vrij komt als de vrucht geplukt wordt. Het sap is echter een behoorlijk plakkerig goedje, dus met de oudste kleding steeds op de ladder de boom in.

Maar de dagelijkse oogst mocht er zijn!

20160921_112042
Vijgenoogst van één ochtendje plukken

Voor een deel van de recepten moesten we nog op pad om in bij Franse buurtGrootgrutter te kijken wat ze ons voor ingrediënten konden leveren. Overigens meteen de aanbiedingen van witte en rode wijn mee genomen voor het verwerken in de andere azijnen thuis. Voor dat soort prijzen krijg je het niet in Nederland! Zo kwamen we ook weer nieuwe mogelijkheden tegen die riepen om uitvoering. Een lokale vijgenwijn met op het etiket de ingrediënten. Dat konden we niet zomaar aan ons voorbij laten gaan.

dsc_1206
Lokale vijgenwijn

Uiteindelijk hadden we na een weekje heerlijk genieten een pracht van een oogst met een grote verscheidenheid aan vijgenproducten.

  • Vijgenazijn
  • Vijgenazijn op zijn Frans, ofwel Vinaigre avec pulpe de Fique
  • Vijgenmosterd
  • Vijgen op rode wijn
  • Vijgenlikeur
  • Vijgenwijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.