Vijgen – 6

Even terughalen, de resultaten van het bezoek aan Frankrijk

14457434_1853890254829838_7864449321415477097_n

Op de foto van links naar rechts en van boven naar onder:

    • Vijgenwijn
    • Vijgen op rode wijn
    • Vijgenlikeur (macereren van de vijgen in pure alcohol)
    • Vijgenmosterd
  • Vijgenazijn op zijn Frans, ofwel Vinaigre avec pulpe de Fique

De Vijgenazijn op zijn Frans was eigenlijk direct klaar, hoewel het nog wel even mocht rijpen. Bij het proeven na het maken bleek heel duidelijk dat de smaken van de verschillende ingrediënten nog geen eenheid vormde. De eerste smaak was zuur, daarna volgde de losse zoetig fruitige smaak van de vijgenpulp om vervolgens weer te worden afgelost door het zuur.

De Vijgen op rode wijn was ook al klaar na het inmaken in Frankrijk. Zes potten om een jaar heerlijk van te kunnen genieten. Lees ook mijn blog Vijgen – 7.

De Vijgenmosterd was na het inmaken ook klaar, hoewel nog niet af. De mosterdzaden zouden hun smaak moeten gaan afgeven aan de vijgencompote. Een proces waar nog wel één à twee maanden overheen kon gaan? Lees voor het resultaat Vijgen – 10.

De vijgenwijn, en dan bedoel ik niet de wijn die gemaakt wordt voor de azijn, maar een wijn op basis van het recept vergelijkbaar aan dat van Notenwijn. Maar dan de noten dus vervangen door vijgen. Snapt u het nog? Zie ook bij Vijgen – 9.

De Vijgenazijn heeft nog even staan gisten toen we thuis waren, maar heb ik daarna door de pers gehaald tot een soort vijgenwijn, waarna ik hem aangezuurd heb met de Vijgenazijn 1.0 uit mijn eerdere blog (Vijgen – 2) en een azijnmoeder heb toegevoegd. Zo kon ie weer een paar maanden staan. Zie verder bij blog Vijgen – 8.

Als laatste de Vijgenlikeur. Volgens de recepten zou het marcereren wel twee weken tot een maand mogen duren. Doordat de pot wat uit het oog geraakt was heeft het zeker een maand gestaan. De groten stukken vijgen eruit gefilterd en het restant met suikerwater tot likeur met 30% alcohol gemaakt. Nu nog een maand of twee staan om op smaak te komen. Zie verder bij blog Vijgen – 9.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *