Kweeperen onder de loep – 1

Tijdens een gesprek op een nieuwe verkoop locatie – daarover binnenkort meer in een ander blog – stelde ik de vraag of er nog andere interessante vruchten zijn waar ik azijn van zou kunnen maken. Vruchten die ik over het hoofd zie, nog niet geprobeerd heb, maar mogelijk een interessante azijn zou kunnen opleveren. Na wat voorbeelden kwam de optie: “Of dit: Kweeperen! Al eens geprobeerd?”
En eigenlijk, om eerlijk te zijn… Ik had ze wel eens zien liggen, maar ken ze helemaal niet. Laat staan dat ik er ooit iets mee geprobeerd heb.

Vooronderzoek naar kweeperen

Uit vooronderzoek bleek al snel: Rauw is een kweepeer veel te hard en te zuur om te eten, maar verwerkt tot bijvoorbeeld compote is het niet te versmaden! Lovende kritieken lees ik overal en ik kreeg op het verkooppunt ook hun eigen kweeperengelei te proeven om te bepalen of ik het daarmee aan zou durven. ‘Stoofpeertjes’ dacht ik meteen. Ook daar had ik al eens over nagedacht, maar was ik niet aan begonnen, omdat ik opzag tegen al het voorwerk. Als ik dus met de kweeperen dezelfde smaak zou kunnen krijgen zonder het voorwerk… Je snapt al: Dat moet ik proberen!
Daarnaast eens opzoek bij andere interessante azijnmakers. Worden kweeperen al gebruikt? Zo heb ik ooit eens alle citrusvruchten langs gehad, omdat ik me afvroeg: ‘Waarom wel Limoncello met citroenen en niet van andere citrusvruchten?’ Nu weet ik: De Italianen zijn niet gek!
Ook de kweeperen worden in de landen met een grotere ‘azijncultuur’ al regelmatig gebruikt. Dat kan dus alleen maar betekenen dat er iets smakelijks van te maken valt!

Opstarten

Enkele kilo’s kweeperen gingen mee naar huis, met de toezegging dat ik ze op de hoogte zou houden van mijn resultaten. Dat spreekt natuurlijk voor zich!
Thuis aangekomen de benodigde informatie opgezocht. Hoeveel suiker zit er in de kweeperen? Genoeg voor een goed alcoholpercentage, en daarmee helemaal aan het eind dus ook voldoende zuur? En waar komt die hardheid vandaan? Kan ik dat verminderen door wat toe te voegen, of zal ik ermee moeten leven? Bij R&D komt heel wat meer kijken dan alles in wat potten en pannen gooien en maar zien wat eruit komt. Vooraf goed informeren verhoogt de kans op een goed eindresultaat!

Over het proces en wat het geworden is… Kijk binnenkort op het blog!


Een gedachte over “Kweeperen onder de loep – 1

  1. […] het vorige blog schreef ik al over het opstarten van een batch kweeperen azijn. Inmiddels staat de b... https://acetodimetri.nl/2020/10/azijn-van-kweeperen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.