Mangoazijn

In een vorig blog berichtte ik al dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken om de ananasazijn weer eens op te starten. Vooral omdat ik door een klant erop aangesproken was. Zoals beschreven liep ik destijds tegen een mooie partij ananas aan om te verwerken in mijn azijn. Naast de ananas lagen prachtig rijpe mango’s. Ik moest sterk blijven om erlangs te lopen en alleen de ananas mee te nemen. Daar kwam ik immers voor!

Het zal jullie niet verbazen dat de aanblik van die mango’s bleef knagen. Twee dagen later stond ik weer bij de leverancier op de stoep om te kijken of ze er nog waren. Geluk! Ik vond er nog genoeg om ook een batch mangoazijn op te starten.

Verwerken tot mangoazijn

Het proces van mango is natuurlijk niet anders dan van vele andere vruchten. Een goed rijpe mango bevat meer dan genoeg suikers om een mooie azijn mee te maken. Ze zijn goed te pureren tot een prachtige mangopulp, om vandaaruit verder te werken. Bij de mango zit alleen wel de pit behoorlijk in de weg! Daar moeten we dan maar even omheen werken.
Zoals bij de meeste van deze processen fermenteer ik in twee etappes . Eerst vergisten tot een fruitwijn om die vervolgens om te zetten naar een azijn. Met die hoeveelheid suikers is geen toevoeging meer nodig! Alleen tijd…. veel tijd! Volgens sommige klanten te veel tijd, omdat ze het morgen willen hebben.

Informatie over mangoazijn

Bij het beginnen van een blog probeer ik meestal eerst wat op te zoeken over de azijn, in dit geval dus mangoazijn. Is er wat over te vinden, waar wordt het gemaakt en waar veel gebruikt? Maar zoals vaak zijn de minder bekende azijnen niet erg vertegenwoordigd op internet. Voor de mangoazijn blijft het bij wat filmpjes van DoItYourself Mangoazijn maken en een paar stukken over onderzoek naar de mogelijkheid om foodwaste tegen te gaan door het maken van mangoazijn van ‘foute mango’s’. Dat onderzoek werd gedaan in verschillende landen waar een grote mangoproductie is. Interessant puntje wat ik oppikte bij het lezen van de stukken is dat de mangowijn best een gewenst drankje zou kunnen zijn. Vraagtekens werden voornamelijk gezet bij het aan de man brengen van de drank, omdat die markt beheerst wordt door (druiven)wijn en bier. Dat wordt tussendoor dus zeker even proeven!

Wat ik wel tegen kwam in Google waren pagina’s vol met de aanbiedingen van veel collega’s. Vast stuk voor stuk mooie azijnen en zo te zien bevatten de meeste inderdaad ook mango. Toch schrok ik wel een beetje. Op die eerste tien pagina’s kwam ik maar één aanbieder tegen die de azijn ook werkelijk van mango maakt. Ik begon me bijna al af te vragen of ik aan een onmogelijke missie begonnen was, maar de artikelen en die ene collega geven goede hoop! De mangoazijn van de collega’s wil ik hier even met jullie bespreken.
Want is het wel mangoazijn?? Zoals de regelmatige lezers van mijn blogs inmiddels zullen weten ben ik wat azijn betreft een redelijke purist. Zeg maar in de letterlijke vorm. Azijn moet azijn zijn! Maar ik moet ook niet overdrijven. Inmiddels hebben we zelf ook wat azijnen op het lijstje staan die op Franse wijze zijn gemaakt.

Bij de collega’s

Hier een opsomming uit de ingrediëntenlijsten, voor zover aanwezig:

 • Mangosap (78%), wijnazijn, natuurlijke aroma’s, verdikkingsmiddel: xanthaangom, antioxidant: zwaveldioxide
  • Euh… Mangoazijn of mango met azijn… Ach ‘what’s in the name!’ Hoe kom je overigens tot 4% azijnzuur als je 78% mangosap toevoegt? [Reken…reken…reken] hmmmm… een wijnazijn toevoegen met meer dan 18% azijnzuur?!!? Is dat nog wel natuurlijk?
 • Suiker, mangopulp (28%), azijn, natuurlijk aroma, kleurstofconcentraat (saffloer en citroen), antioxidant (kaliummetabisulfiet)
  • Excuse me… Die lijst staat toch op volgorde van de hoeveelheid die erin zit? Suiker voor de mangopulp (28%) zegt dus dat er minimaal 28% suiker in zit? Ik dacht dat ik azijn zou kopen! Overigens… Mangoazijn zou ook hier dus beter mango in azijn moeten heten, want gelukkig zit er wel meer mango in dan azijn. Maar even doordenken met wat ik hierboven schreef… Als er al 28% mango in zit en minimaal 28% suiker, waar komt dan die 4% azijnzuur vandaan? [Reken…reken…reken] minimaal 9% azijnzuur in de toegevoegde azijn (welke dat ook moge zijn) zou nog net haalbaar moeten zijn. Starten met vruchten met zo’n 13 tot 14 gram suiker per 100 gram zijn sporadisch nog wel te vinden. Doorzoeken bij de fabrikant levert interessante informatie. De azijn die gebruikt is, blijkt brandewijnazijn, een versterkte wijnazijn!
   Ppsstt… in de nette voedingswaardetabel staat: Waarvan suikers: 53.0 gram/100 gram. Daarvan is ongeveer 3 gram vanuit de mangopulp… Need I say more?!!?
 • Mangosap 78%, wijnazijn, natuurlijk aroma. Bevat sulfiet.
  • Zo te zien dezelfde als de eerste, maar toch mooi dat private label.
 • Wine vinegar, mango pulp, sugar, apple pectin (ik kon bij de Nederlandse aanbieders geen beschrijving vinden van deze azijn, maar op de buitenlandse wel)
  • Wel duidelijk: Wijnazijn met mango pulp, en doordat de wijnazijn vooraan staat zal de 4% azijnzuur ook wel mogelijk zijn!
 • 60% Spirit vinegar. 30% mango puree. sugar. glucose syrup. modified starch (ook geen Nederlandse beschrijving)
  • Hmmmm….. Spirit vinegar, voor zo’n luxe product? en ja, over de rest… ik treed in herhalingen!
 • Bij een ander is de omschrijving iets minder uitgebreid. ‘Azijn gemaakt van vers mangosap’ en ‘Onze mango azijn is heerlijk zoet en uiteraard zonder toegevoegde suikers’.
  • Lijkt me toch voldoende informatie, ook al is de omschrijving dubbelzinnig: Azijn gemaakt van vers sap (niks geks, dat doe ik immers ook zo vaak), maar ook heerlijk zoet (??)… waar is dan dat azijnzuur van gemaakt? Zal me niets verbazen als het dezelfde is als de eerste, weer in private label.
 • En als laatste…. ook minder duidelijk, maar toch: 78% Mango, Zonder toegevoegde suiker.
  • Hé, hadden we die niet al eerder gezien? Private label wellicht?
 • En echt de allerlaatste… Mango, alleen maar mango! Zo wil ik dat horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *