Rode bietenazijn en Wortelazijn

Liep ik toch onlangs bij de plaatselijke grootgrutter aan tegen een uitverkoop van biologische Rode bietensap en biologische Wortelsap. Waarschijnlijk was de afzet te klein om dat deel van het schap bezet te houden.
Dat soort aanbiedingen kan ik helaas nooit weerstaan als ik de mogelijkheden zie voor het uitproberen van een nieuwe smaak. Wortelazijn heb ik al eens eerder geprobeerd, maar dat liep niet geheel goed af. Nu dus een tweede poging. De Rode bieten zijn echt iets nieuws en ik vraag me af of er voldoende smaak overblijft als de suikers omgezet zijn in zuur. De kleur zal waarschijnlijk wel blijven, maar de smaak is vele malen belangrijker en die weet je pas na de test… Spannend!!

Zoals volgers van mijn site weten maak ik gebruik van een dubbele fermentatie. Eerst de vergisting en dan de verzuring…
Inmiddels staan ze beide te gisten. Daarbij valt op dat het Rode bieten sap vele malen ‘woester’ is dan het wortelsap. Dat lijkt alles te maken hebben met de suikersoorten die in het sap aanwezig zijn. De bieten hebben veel meer enkelvoudige suikers, die door de gist makkelijker te benaderen zijn.

De volgende stap wordt de verzuring, maar dat laat nog een weekje op zich wachten. Later in deze post meer informatie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *