Kweeperen onder de loep – 1

Tijdens een gesprek op een nieuwe verkoop locatie – daarover binnenkort meer in een ander blog – stelde ik de vraag of er nog andere interessante vruchten zijn waar ik azijn van zou kunnen maken. Vruchten die ik over het hoofd zie, nog niet geprobeerd heb, maar mogelijk een interessante azijn zou kunnen opleveren. Na wat voorbeelden kwam de optie: “Of dit: Kweeperen! Al eens geprobeerd?”
En eigenlijk, om eerlijk te zijn… Ik had ze wel eens zien liggen, maar ken ze helemaal niet. Laat staan dat ik er ooit iets mee geprobeerd heb.

Vooronderzoek naar kweeperen

Uit vooronderzoek bleek al snel: Rauw is een kweepeer veel te hard en te zuur om te eten, maar verwerkt tot bijvoorbeeld compote is het niet te versmaden! Lovende kritieken lees ik overal en ik kreeg op het verkooppunt ook hun eigen kweeperengelei te proeven om te bepalen of ik het daarmee aan zou durven. ‘Stoofpeertjes’ dacht ik meteen. Ook daar had ik al eens over nagedacht, maar was ik niet aan begonnen, omdat ik opzag tegen al het voorwerk. Als ik dus met de kweeperen dezelfde smaak zou kunnen krijgen zonder het voorwerk… Je snapt al: Dat moet ik proberen!
Daarnaast eens opzoek bij andere interessante azijnmakers. Worden kweeperen al gebruikt? Zo heb ik ooit eens alle citrusvruchten langs gehad, omdat ik me afvroeg: ‘Waarom wel Limoncello met citroenen en niet van andere citrusvruchten?’ Nu weet ik: De Italianen zijn niet gek!
Ook de kweeperen worden in de landen met een grotere ‘azijncultuur’ al regelmatig gebruikt. Dat kan dus alleen maar betekenen dat er iets smakelijks van te maken valt!

Opstarten

Enkele kilo’s kweeperen gingen mee naar huis, met de toezegging dat ik ze op de hoogte zou houden van mijn resultaten. Dat spreekt natuurlijk voor zich!
Thuis aangekomen de benodigde informatie opgezocht. Hoeveel suiker zit er in de kweeperen? Genoeg voor een goed alcoholpercentage, en daarmee helemaal aan het eind dus ook voldoende zuur? En waar komt die hardheid vandaan? Kan ik dat verminderen door wat toe te voegen, of zal ik ermee moeten leven? Bij R&D komt heel wat meer kijken dan alles in wat potten en pannen gooien en maar zien wat eruit komt. Vooraf goed informeren verhoogt de kans op een goed eindresultaat!

Over het proces en wat het geworden is… Kijk binnenkort op het blog!

Nieuw verkooppunt bij Hof Zeelandt

Aceto di Metri verwelkomt een nieuw verkooppunt! Hof Zeelandt staat met de kraam in Wolvaartsdijk en op de dijk tussen Kattendijke en Wemeldinge. In de kraam zullen ze naast hun eigen producten en vers fruit ook een aantal van onze azijnen, mosterds en de pepersauzen verkopen.

Voor meer informatie: Hof Zeelandt

Notenazijn – 4

Onlangs de notenazijn met walnotenpulp ingezet. De bedoeling was om het ‘afvalproduct’ van de Notenolie te gebruiken, maar het persen van de noten luistert erg nauw. Mijn noten waren nog te vochtig! Dat levert dus uiteindelijk geen olie, maar walnotenpulp op. Een mooi product voor de notenazijn.

Deze keer heb ik de noten met appelazijn ingezet. Dat had ik in mijn voorgaande blogs al aangekondigd. Het resultaat laat nog even op zich wachten!

Naast de walnoten heb ik ook amandelen uitgeperst. Die gaan toch net even iets makkelijker dan walnoten, omdat die minder vocht in zich hebben en vaak eerder te droog dan te vochtig zijn. Bij walnoten is dat duidelijk andersom! Maar, de amandelen dus…
Ook de perskoek van de amandelen heb ik op de appelazijn gezet. nog nooit iets over amandelazijn gelezen, maar als walnotenazijn wat is, dan moet de amandelazijn toch ook wat worden..!!?!!

Helaas!

We zijn met onze tomatenazijn niet doorgedrongen tot de laatsten van de Amsterdam Food Pitch. Dus we mogen niet mee doen aan de finale ronde om onze azijn meer bekendheid te geven. Jammer, maar we gaan gewoon door!

We wensen de finalisten veel succes!

Notenazijn – 3

Ik had in een vorig bericht al aangekondigd dat ik nog wat berichten zou over het resultaat van de notenazijn. Bij deze dan…

De notenazijn is heel goed geslaagd. Het levert een prachtig roodbruine azijn op, die een mooie geur heeft en een heerlijke notensmaak mee brengt. Zeker een meerwaarde voor een salade! Deze gaat dus absoluut in onze collectie blijven.
De enige aanpassing die ik nog wil onderzoeken is of ik de witte wijn azijn ga vervangen door de appelciderazijn van biologische appels. Witte wijn azijn is toch net even iets vlakker van smaak en mogelijk komen daarin de noten beter tot hun recht, maar aangezien ik meer appelazijn maak en kan maken – we hebben meer appelbomen in de buurt dan druivenstruiken – wordt het met de appelciderazijn toch meer een streekproduct.

Sharonfruitazijn – 2

Tweede poging gewaagd met het Sharonfruit (of is het de sharonfruit??).
Alle lessen van de vorige keer meegenomen in deze opzet en daarmee heb ik uiteindelijk een goede azijn verkregen. Zuur is het zeker! Sharonfruit heeft een overweldigende hoeveelheid suikers, maakt dus een sterke wijn en levert dus ook behoorlijk wat zuur. Maar na het verwijderen van al die suikers blijft er van de smaak van de vrucht eigenlijk maar weinig over. Voor een basisazijn is het dus zeker een goede basis, maar voor een smakelijke bijzondere azijn om een salade op te frissen is het toch minder geslaagd.

Of het dus een blijvertje is weet ik nog niet, maar als toevoeging voor fruit wat zelf (te) weinig suiker heeft om een aantrekkelijke azijn te maken is het zeker een optie!

Een stapje dichterbij…

JIPPIE, we zijn een stapje verder! Dit ontving ik vandaag:

“We mogen je feliciteren! Jouw product wordt namelijk op donderdag 12 april 2018 geproefd door de vakjury van Amsterdam Food Pitch. Je maakt dus kans op een plek in die felbegeerde finale én op de titel Lekkerste product van 2018!”

We zijn met onze tomatenazijn een ronde verder gekomen in de Amsterdam Food Pitch. We hopen dat we de vakjury kunnen bekoren met ons product. De prijs levert natuurlijk een hele berg meer bekendheid en dat kunnen we zeker gebruiken!

Amsterdam Food Pitch

Wij doen mee met de Amsterdam Food Pitch van de Amsterdamse groothandel De Kweker. De Kweker maakt zich al 50 jaar sterk voor innovatieve producten van startende producenten. Daar voelden wij ons wel door aangesproken!

We gaan voor de winst met onze Tomatenazijn van biologische tomaten.

Culinaire streekmarkt Yerseke


6 september 2018 op de culinaire streekmarkt in Yerseke. Een gezellig kleine markt rondom de kerk in Yerseke. Daar werd voor het eerst de mosterd verkocht en hadden we ook voor het eerst onze moesazijnen bij ons op de kraam staan.