Vinaigrette of dressing?

Vinaigrette is de naam van de klassieke Franse dressing. Die bestaat gewoonlijk uit drie delen olie, een deel azijn, een theelepel mosterd, een theelepel suiker of honing, zout en peper. Doe alle ingrediënten in een kom, behalve de olie. Als je eerst de olie in een kom doet, gaat het geheel schiften. Roer alles goed door elkaar en voeg daarna beetje bij beetje de olie toe.
Een dressing heeft dan weer yoghurt, zure room of mayonaise als basis. Voeg de vinaigrette of dressing net voor het serveren toe zodat het geheel niet verpietert.

Sauzen voor salades worden vaak “dressings” genoemd. Het concept van salade dressing varieert per cultuur.
Een goede dressing máákt een salade, het geeft de zogeheten finishing touch. Dressing betekent letterlijk dan ook “aankleding”. De basis van de dressing is vrijwel altijd olie, maar kan bijvoorbeeld ook yoghurt of mayonaise zijn.

In de westerse cultuur, zijn er drie basistypen van salade dressing:

  • Vinaigrette
  • Romige dressings, meestal met mayonaise, maar ook met yoghurt, zure room, karnemelk, melk of crème fraiche
  • Gekookte dressings, die lijken op romige dressings, maar meestal verdikt zijn met eierdooiers en verwarmen.

Vinaigrette

Vinaigrette is een mengsel (emulsie) van slaolie en azijn, vaak op smaak gebracht met kruiden, specerijen, zout, peper, suiker en andere ingrediënten. Het wordt meestal gebruikt als een salade dressing, maar ook als een saus of marinade.
De traditionele dressings in Frankrijk zijn vinaigrettes, meestal op basis van mosterd, terwijl mayonaise overheersend is in Oost-Europese landen en Rusland. In Denemarken worden de dressings vaak gebaseerd op crème fraîche. In Zuid-Europa, wordt salade over het algemeen op tafel voorzien van olie en azijn.
In Azië worden sesamolie, vissaus, citrus sap, of sojasaus gebruikt in salade.

Vinaigrette is een mengsel (emulsie) van slaolie en azijn, vaak op smaak gebracht met kruiden, specerijen, zout, peper, suiker en andere ingrediënten. Het wordt meestal gebruikt als een salade dressing, maar ook als een saus of marinade.
De traditionele dressings in Frankrijk zijn vinaigrettes, meestal op basis van mosterd, terwijl mayonaise overheersend is in Oost-Europese landen en Rusland. In Denemarken worden de dressings vaak gebaseerd op crème fraîche. In Zuid-Europa, wordt salade over het algemeen op tafel voorzien van olie en azijn.
In Azië worden sesamolie, vissaus, citrus sap, of sojasaus gebruikt in salade.

Olie

Er zijn verschillende soorten olie die gebruikt kunnen worden als basis voor een dressing, maar een goede olijfolie of notenolie geniet de voorkeur. Er zijn verschillende soorten notenolie, zoals walnoten-, hazelnoten- of arachideolie. Notenolie smaakt vrij sterk en wordt daarom vaak vermengd met een ander soort olie. Oliesoorten met een zachte smaak worden vooral geperst uit zaden en pitten, bijvoorbeeld zonnebloem-, sesam-, of druivenpittenolie.

Azijn

Azijn is ook een belangrijk onderdeel van de dressing. Ook dit ingrediënt is in allerlei smaken en soorten te verkrijgen. Een kleine greep: rode- en witte wijnazijn, frambozenazijn, kruidenazijn, appelazijn of balsamico-azijn. Deze laatste is een heerlijke azijn die uit Italië komt. Deze wijnazijn is gerijpt op houten vaten en is heerlijk in allerlei salades. Azijn kan ook vervangen worden door citroen- of limoensap. Het is ook heel leuk om je eigen olie of azijn te maken. Doe bijvoorbeeld een paar takjes rozemarijn in een fles en vul deze met (olijf)olie. Laat de olie enkele weken staan voor gebruik. Het aroma van de rozemarijn trekt dan in de olie. Je kunt de rozemarijn ook vervangen door een ander kruid zoals basilicum. Olie van gedroogde rode pepertjes is ook heerlijk (wel pittig!). Voor een lekkere knoflookazijn kun je wat gepelde knoflookteentjes aan een saté prikker rijgen en deze in een fles doen. Een homemade olie of azijn in een mooi flesje met een leuk etiket is ook een origineel cadeautje.

Mosterd

Mosterd wordt vaak gebruikt in vinaigrette recepten. Het helpt om de emulsie van de olie met de azijn te stabiliseren en geeft een aangename smaak, maar het kan altijd worden weggelaten.

Uiteraard kan er met deze basisdressing flink gevarieerd worden. Wil je een lekkere kruidendressing? Voeg versgehakte kruiden toe. Een fijngehakt teentje knoflook maakt een lekkere knoflookdressing. Het is leuk om te experimenteren met verschillende dressings om zo iedere salade een ander smaakje te geven.
Bij een dressing van yoghurt of mayonaise wordt vaak ook azijn of citroensap toegevoegd.

Bron: zelfmaakrecepten.nl